Yenilenebilir Enerji Sistemleri
Alensi Alternatif Enerji Sistemleri
Dünyanın ihtiyaç duyduğu enerji ihtiyacının ezici çoğunluğu hala fosil yakıtlar aracılığıyla sağlanmaktadır. Kömür ve doğalgaz tükenebilirliği ve doğaya verdiği zarar ile küresel ısınmanın artmasına yol açtığı gibi çıkarma, işleme ve dağıtım maliyetleriyle de oldukça dezavantajlıdır. Buradan hareketle hem zararsız hem de maliyetsiz yenilenebilir enerji sistemlerine yönelim son yıllarda artmaktadır.
Günümüz ekosistemini yıkımdan kurtarmak ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için temiz ve sürdürülebilir enerji kaynaklarından her alanda faydalanmak zorundayız. Alensi Alternatif Enerji Sistemleri ısıtma, soğutma ve havalandırma ihtiyaçlarını doğayla uyumlu ve ekonomik olmak üzere bütüncül bir yaklaşımla ele almaktadır. Yenilenebilir enerji sistemleri genel olarak;
- Güneş Enerjisi: Güneş sınırsız ve yenilenebilir bir enerji sunmaktadır. Dünya’ya yansıyan ışınları fotovoltaik paneller aracılığıyla süzerek elektrik enerjisine çeviren güneş panelleri, son yıllarda hem konut hem de endüstriyel alanda kullanımı artan gelişkin bir teknolojidir.
- Rüzgar Enerjisi: Ülkemizde özellikle şehir dışı dağlık alanlarda ve bakir deniz kıyılarında görmeye alıştığımız rüzgar panelleri, yüksek hızda ve ölçekte rüzgar akışı içeren bölgelere konumlandırılan panellerden elektrik üretilmesine olanak sağlayan temiz ve yenilenebilir enerji sistemlerinden biridir. Kurulum maliyeti ve bakım-onarım masrafları bakımından son yıllarda yapılan çalışmalarla giderleri minimize edilen teknolojiler arasındadır.
- Dalga Enerjisi: Yüksek miktarlarda enerji ve kütle içeren okyanus ve deniz dalgalarından elde edilen enerji, elektrik enerjisine çevrilerek insanların kullanımına sunulmaktadır. Ülkemizde birçok sahil beldesinde bu enerji türü prototip aşamasında dahi olsa kullanılmaya başlamıştır.
- Hidrojen Enerjisi: Hidrojen doğada en fazla bulunan ve havadan 14 kat daha hafif olan tatsız, kokusuz ve renksiz bir elementtir. Kullanım alanı itibariyle geleceğin enerji kaynağı olarak nitelendirilen hidrojen, yüksek verim ve kullanım avantajı sağlamaktadır.
- Jeotermal Enerji: Yeraltı kabuğunda biriken ve sıkışan yeraltı sularının ısıtma ve elektrik olarak kullanılabilir hale getirilmesi işlemi başta ülkemiz olmak üzere birçok ülkede tercih edilen bir enerji sistemidir. Hamamlarda ve kaplıcalarda görmeye alıştığımız jeotermal enerji ağırlıklı olarak turistik bölgelerdeki otellerde kullanılmaktadır.
- Biyokütle Enerji: İnsanların kullandıkları eşyaları çöp atması ve bu çöplerin kentin belirli bölgesinde toplanması sonucu oluşan çöp yığınlarından elde edilen metan ve diğer enerji türleri son yıllarda ülkemizde yaygınlaşan sistemlerdendir. Biyokütle enerjiyi dünyada en verimli kullanan ülke an itibariyle Çin’dir. Çin, biyokütle enerjisinden faydalanmak adına her yıl Amerika’dan çöp ihraç etmektedir.