İzolasyon Nedir? Isıtma ve Soğutmaya Etkisi Var Mıdır?
İzolasyon Nedir? Isıtma ve Soğutmaya Etkisi Var Mıdır?
İnsanların birincil konfor alanlarından olan binalarda, yapıya zarar verebilecek etmenlere karşı geliştirilen tüm faaliyetler, izolasyon olarak adlandırılır. İzolasyon yöntemleri ve kullanılan yardımcı ekipmanlar çeşitlilik göstermektedir. Isı, su, ses, tesisat ve yangın olmak üzere tüm izolasyon çeşitleri enerji tasarrufu ve ısı konforu sağlayıp, çevre kirliliğini azaltmaya yarayan etkili çözümlerdendir.
İzolasyon Nedir?
‘’Mantolama’’ veya ‘’yalıtım’’ olarakta bilinen izolasyon, binanın maruz kaldığı yağmur, kar, sıcak veya soğuk etmenlere karşı yalıtım malzemesi kullanılarak binaların ekonomik ömrünü uzatan; insanların ise konforunu artırmaya yarayan kullanışlı bir işlemdir.
İzolasyon Çeşitleri Nelerdir?
Binalarda yapılan izolasyon çalışması bölgesel olabileceği gibi, tüm bir yapıya da uygulanabilmektedir. Günümüzde yeni inşa edilen yapıların çoğu henüz inşa sırasındayken içte ve dışta mantolanmaktadır. Orta ve uzun vadede bina giderlerini azalttığı gibi, ısıtma ve soğutma giderlerini de önemli ölçüde azaltan bir yöntemdir. İzolasyon çeşitlerini sıralamak gerekirse;
- Isı Yalıtımı – Yapılan bir araştırmaya göre 10 yılın üzerinde yaşa sahip apartman dairelerinde ısı kaybı oranı %35’i bulmaktadır. Bunun önüne geçmek için binanın dış cephesine ısı yalıtımı yaptırmak pratik bir yöntemdir. Dış cephe mantolamada kullanılan izolasyon malzemeleri, çeşitli standartlara tabiidir.
- Ses Yalıtımı – Özellikle metropollerde gün geçtikçe etkisini artıran ve insan yaşamını zorlaştıran gürültü kirliliği, artan nüfus ve yatay göç hareketleriyle acil çözüm bekleyen meselelerden biridir. Dışarıdan gelen akustiği önemli ölçüde azaltarak insan konforunu artırmaya yönelik çalışmalardan olan ses yalıtımı, son yıllarda popüler bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.
- Yangın Yalıtımı – İşletmelerde ve evlerde ciddi can ve mal kaybına sebep olan yangınlar, akıllı alarm ve söndürme sistemleriyle etkisi azaltılmaya çalışılsa da, yangın yalıtımı olmayan yapılarda kayıp hala yüksek miktardadır. Yangın yalıtımları bina konumu ve yapı özelliklerine göre potansiyel yangın tehdidine karşı geliştirilen önemli hizmetlerden biridir.
- Çatı Yalıtımı – Dikey mimarilerde ısı kaybının 4/1’i çatıdan kaynaklanmaktadır. Çatıda yapılan izolasyon uygulaması sonucu %25 oranında ısı ve ses kazanımı sağlanmaktadır.
- Tesisat Yalıtımı – Isıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinin tümü, tesisat yalıtımı gerçekleştirildiği vakit tam verimde çalışmaktadır. Bu sistemlerin sahip olduğu metal yüzeylerde yapılan izolasyon uygulaması, yüksek enerji tasarrufu sağlamaktadır.
Alensi Alternatif Enerji Sistemleri doğayla uyumlu, temiz ve enerji tasarrufu sağlayan alternatif enerji teknolojileri alanında hizmet vermektedir. Isı pompası, klima, su arıtma sistemleri, güneş enerji sistemleri, PV-hibrit sistemler ve yerden ısıtma gibi daha birçok alanda hizmet veren firmamızın ürün, hizmet ve çözümleriyle ilgili daha detaylı bilgi almak ve bizimle iletişime geçmek için www.alensi.com.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!